Betting

A satsa pengar i hasardspel kan även kallas för vadslagning eller betting. Det sistnämnda kommer från engelskan och har länge används i Sverige för just vadslagning. Kanske säger man "slå vad" när det gäller insats mellan två privatpersoner och ordet "betting" när man spelar på hästar eller odds. Särskilt i trav talar man om oddsindikator, en lista som anger aktuellt odds för hästarna. I trav och galopp i Sverige är oddset rörligt, det vill säga att det förändras i takt med hur mycket hästen i fråga spelas. Denna typ av odds finns även i Svenska Spels "Matchen" där det gäller att pricka in rätt resultat. Vanligen har de sajter som erbjuder sportsbook fasta odds, det gäller exempelvis Betsson, Expekt och Unibet. Dock måste påpekas att i dessa odds och sportsbook ingår även andra spelobjekt än sport, som melodifestivalen, politiska val och motorsport.

Tips på fotbollsmatcher

I Sverige spelades det och bettades det alldeles för vilt, ansåg staten en bit in på 1900-talet. Av den anledningen startades Stryktipset, då via ett privat bolag. Numera är det Svenska Spel som bedriver odds, tips och lotto. Men spelandet i landet före tipset var således mest av olagligt slag. Hasardspel och vadslagning sågs inte med blida ögon och detta gällde de flesta länder, undantaget Monte Carlo. Under 1800-talet spelade folk friskt nere på kontinenten sedan rouletten infördes. Men förbudet drevs hårt och snart var det endast det lilla furstendömet vid Medelhavet som stod emot. I Sverige var det givetvis sporten och då främst fotbollen som lockade folk till spel. Fotboll i mer ordnade former spelades redan mot slutet av 1800-talet och när cup- och seriespel kom igång var spelobjekten givna. Att lägga in ett officiellt stryktips var att slå ett slag mot det illegala spelandet men om det upphörde helt vet man inte med säkerhet. Betting och vadslagning hade kommit för att stanna.

Odds och betting på trav och galopp

Trav och galopp var och är en stor spelarena. På kontinenten och i USA hade denna hästsport börjat på 1800-talet och i England var den riktigt stor. Det var även där som de första bookmakers inledde yrkesbana. Trav och galopp kom till Sverige i början av 1900-talet och först med banor för dessa tävlingar var Jägersro som invigdes 1907. På den tiden fick inte spelarna den service man är van vid idag. Oddsindikator fanns inte bland annat. Men i takt med sportens popularitet och teknikens framsteg kunde sporten datoriseras. Den som spelar V75 idag kanske inte tänker på allt det jobb som låg bakom loppen förr. Bara att beräkna vinnarens odds var ett strongt arbete utan datorer.

Tärning för hasard

Hasardspel med vadslagning eller odds eller betting eller vad vi än väljer att kalla det har gäckat människan i snart 5 000 år minst. Ett av de redskap som används är nämligen en tärning. Olika sorters tärningar har hittats i fornlämningar och bestämts vara från omkring 3 000 år före Kristus. Bevis har man även från romartiden då Julius Caesar skall ha sagt: "alea iacta est", tärningen är kastad, inför ett krigiskt anfall för att erövra Rom.